Puhekoulutusta ja johtaja-workshop: vieraana Juhana Torkki & Seppo Romana

14.02.2018

Turun Nuorkauppakamarin vuoden 2018 koulutusteemoihin kuuluu erityisesti johtajuus ja johtajana kehittyminen. Myös puhe- ja esiintymistaidot ovat paitsi tärkeitä yrityselämässä, myös merkittävä osa nuorkauppakamaritoimintaa. Vuoden ensimmäistä koulutustilaisuutta lähdettiinkin rakentamaan näiden teemojen ympärille ja helmikuisena iltana kokoonnuimme Biocityyn kuulemaan kummankin osa-alueen johtavia asiantuntijoita.

Juhana Torkki: miten rakennat hyvän puheen

Koulutusosuus aloitettiin kellontarkkaan aikataulun mukaisesti klo 17:15, joka oli puhekoulutuksemme vetäjän Juhana Torkin ehdoton edellytys. Tämä ei johtunut siitä, että Torkilla itsellään olisi ollut kiire, vaan siitä, että ajankäyttö ja aikataulussa pysyminen ovat hänelle sydänasioita ja yksiä hyvän esiintyjän tärkeimpiä ominaisuuksia. Torkin yksi teeseistä olikin ”älä ole aikavaras”, jolla viitattiin siihen, että esiintyjän tulee käyttää aikansa hyvin hyödyksi ja pysyä aina aikataulussa.

Torkki on koulutukseltaan teologian tohtori ja hänen yhteytensä esiintymiskoulutukseen on erittäin mielenkiintoinen. Kuultuaan Yhdysvaltain ex-presidentti Bill Clintonin kampanjapuheen John Kerrylle vuonna 2004, Torkki innostui puheiden pitämisestä ja niiden anatomiasta. Hän kirjoitti analyysin Clintonin puheesta ja tarjosi sitä lehdille. Lopulta Helsingin Sanomat julkaisi jutun ja seuraavana päivänä kustantamo soitti pyytäen Torkkia kirjoittamaan aiheesta kirjan. Torkin Puhevalta julkaistiin vuonna 2006 ja sen jälkeen esiintymiskoulutusten ohella kirjoja on tullut kolme lisää.

Ajankäytön ohella Torkin teeseihin lukeutui viestin sisällön tärkeys esiintyessä. Esiintyjän ei tule vain julistaa omaa asiaansa, vaan ratkaista kuulijan ongelma ja palvella tätä. Kaikki Torkin opit liittyivät tavalla tai toisella myös kuulijan kunnioittamiseen: paikalle tullut henkilö antaa aina aikaansa esiintyjälle ja tähän tulee vastata.

Seppo Romana: minä johtajana

Romana-nimi on monille suomalaisille yrityksille tuttu ja Seppo Romanalla on ollut näppinsä pelissä monen yrityksen menestyksessä. Perustamansa Romana Managementin kautta Romana on yli 30 vuoden aikana hoitanut satoja vaativia rekrytointeja, johtajien ja johtoryhmien valmennuksia sekä yritysten johtamisjärjestelmien kehittämistä. Sittemmin Romana on myynyt yrityksen ja jättäytynyt viime vuoden lopulla pois sen palveluksesta, mutta jatkaa töitä yksityisenä konsulttina. Työt eivät suinkaan ole vähentyneet ja mies vastaakin puhelimeen aina eri kaupungissa, jossa hän on ollut hoitamassa rekrytointiprosesseja tai sparraamassa yritysjohtajia.

Koulutusillan seuraavana ohjelmanumerona oli Romanan luotsaama, erityisesti esimiesasemassa oleville ja siihen tavoitteleville suunniteltu johtaja-workshop. Tilaisuudessa heräteltiin ensin parityönä kysymyksiä johtajuudesta, jonka pohjalta jatkettiin keskustelulla. Romanalle tuttuun tyyliin tilaisuudessa hämmennyttiin, vakavoiduttiin ja välillä naurettiin vedet silmissä. Mutta mikä tärkeintä, se herätti valtavan määrän keskustelua ja ajatuksia muun muassa johtajan ominaisuuksista, johtajana kehittymisestä sekä erilaisista ihmistyypeistä. Yhdessä asiassa Romana oli kuitenkin täysin väärässä: hän epäili, että tilaisuuden jälkeen ainakin osa paikalla olevista vihaa häntä, mutta illan päätteeksi hän oli hurmannut kaikki.